неделя, 14 август 2016 г.

СОЛЕНИ ТОПЧЕТА ОТ ПАРЕНО ТЕСТО

СОЛЕНИ ТОПЧЕТА ОТ ПАРЕНО ТЕСТО












400 мл прясно мляко
125 грама краве масло
250 грама бяло брашно
200 грама краве сирене
4 яйца за тестото
1-2 щипки сол
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 жълтък за намазване
1-2 с.л. ръсеница /микс от семена за поръсване/

Млякото се слага в тенджерка на огъня да заври.
Прибавя се 1 пакетче краве масло и след като се разтопи се прибавя солта.
Наведнъж се сипва брашното, предварително пресято със содата.
Бърка се с дървена бъркалка, докато започне да се отделя от стената на съда.



След като се получи тестото, тенджерата се оттегля от огъня.
Прибавя се настърганото сирене и се разбърква.
Последователно едно по едно се прибавят и четирите яйца, като непрекъснато се разбърква, докато се уеднакви сместа.
В купичка със студена вода, ръцете се мокрят, взема се от тестото и се оформя топче с големината на орех.
Върху готварска хартия в тавата се подреждат солените топчета на разстояние едно от друго.




Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с щипка микс от семена.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване.
















Публикуване на коментар