неделя, 21 август 2016 г.

ПАТЛАДЖАН-ШИШ НА ФУРНА СЪС СОС РОЗОВ БЕШАМЕЛ

ПАТЛАДЖАН-ШИШ НА ФУРНА СЪС СОС РОЗОВ БЕШАМЕЛ








2 бр патладжани
400 грама кайма
6-7 бр дребни червени доматчета
5-6 бр дребни зелени пиперчета
1 голям морков
5-6 скилидки чесън
сол, малко олио

за каймата:
1 малка главичка лук
1 яйце
кимион, черен пипер,чубрица, сол

за сос бешамел:
1 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
1 с.л. краве масло
220 мл прясно мляко
100 мл доматен сок
2-3 щипки сол
1 щипка черен пипер

Патладжаните се измиват и се нарязват на колелца /широки 1 см/. Нямаше на пазара тъмен патладжан от този тънкия по-издължения, а бяха все едни грамадни тумбести, затова взех от шарения /бяло и лилаво райе/, поради което и цветът е такъв блед. Избират се няколко 5-6 колелца за всеки шиш /зависи от това, колко големи искате да станат шишовете/ и се поръсват с малко сол и се изчакват да си пуснат черната вода. Ако се наредят всички шайбички, ще е нужен много дълъг шиш. През това време се приготвя каймата. Тя се размесва с 1 малка главичка настърган лук, яйцето и подправките и също се оставя за малко да си почине.
На шиш се забождат колелцата патладжан, като между всяко резенче се слага по едно топче кюфте, което оформяме с намаслени с олио ръце.
Двата шиша се слагат в тавичка и се поливат с малкото олио, което ни е останало в паничката, в което сме си топвали ръцете.
Около патладжанените шишове се подреждат цели доматчета, цели пиперчета, прободени с острието на ножа, резенчета морков и нарязани скилидки чесън. Зеленчука може да се поръси с щипка сол. Налива се една кафена чашка топла вода и се слага във фурната, предварително загрята да се пече на 200 градуса.





За бешамела:
В малка тенджерка се капва 2-3 с.л. олио и бучка краве масло. Като се сгорещи се прибавя брашното, разбърква се и се залива със студено прясно мляко. Непрекъснато се бърка и щом се сгорещи, се прибавя и сока от стрити домати /може да се ползва от консерва, като доматите се стриват през цедка/.  Разбърква се да стане гладък сос. Прибавя се сол и малко смлян черен пипер.








Няма коментари: