събота, 20 август 2016 г.

ПИПЕРКОВ ПАСТЕТ СЪС СИРЕНЕ В БУРКАНИ

ПАСТЕТ ОТ ПЕЧЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР СЪС СИРЕНЕ В БУРКАНИ









/от тази доза излизат 13 бурканчета с вместимост  400 мл/

8 кг червен пипер
1 кг краве сирене
500 мл олио
1 глава лук
1 глава чесън
2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 китка накълцан магданоз
още 1-2 с.л. сол

Пипера се измива, почиства се от дръжките и семките и се изпича.








Изпеченият горещ пипер се захлупва в съд под капак да се задуши, за да може да се бели след това по-лесно.
Пиперките се обелват от люспите и се смилат с машинка за месо /колкото може по-ситно/.






Олиото се сипва в подходящ съд /тава/ и се сгорещява на огъня.
В олиото се пуска срязана напречно през средата една голяма обелена глава лук, който след като се изпържи много хубаво, се изважда с решетъчна лъжица и се изхвърля.
В олиото се слагат пресовани скилидките чесън леко да се пръжне и веднага се сипва смления пипер.
Оставя се на огъня да клокне, като се разбърква няколко пъти, докато всичкото олио се усвои от пипера.
Прибавят се подправките.
Сиренето се настъргва с ренде и се прибавя към пипера, разбърква се добре и се прибавя още малко сол /това при проба на вкус/.






Готовият пастет се сипва в сухи бурканчета, които се затварят с машинка с метални капачки.
Стерилизира се 15-20 минути.








 

Публикуване на коментар