събота, 13 август 2016 г.

СОЛЕНА ТОРТА

СОЛЕНА ТОРТА






10 бр картофи /около 1,2 кг/
800 гр пилешко месо
250 гр гъби печурки
3-4 с.л. олио за гъбите
2 с.л. майонеза
2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. пикантина или вегета /зеленчуков микс/
1-2 дафинови листа
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
100 гр кашкавал за поръсване
2 с.л. галета
6 пъдпъдъчи яйца /сварени за 2 минути/
топено пушено сирене и малки разноцветни доматчета за украса
сол на вкус и малко копър
още 1 с.л. майонеза за намазване на чинията

Картофите се обелват, измиват и назярзват на едри кубчета.
Пилешкото месо се залива с вода и се слага на огъня да се свари. Препенва се и се оставя да ври около 30 мин. При месото се сипват картофите и се вари още, докато се сварят картофите. Във водата се пуска вегетата и дафиновия лист. Когато е готово, месото се отделя в съд да се поохлади, а картофите се прецеждат през гевгир /бульона можете да запазите за някаква супа/.
Месото се обезкостява и се накълцва на дребни кубчета.
Гъбите се измиват, нарязват се на дребно и се запържват в 3-4 с.л. олио.
Картофите се сипват в купа и се разбъркват с майонезата и сметаната, без да се мачкат на пюре, тъй като са много добре сварени и достатъчно омекнали.
Накълцаното месо се смесва с гъбите, поръсва се с черния пипер и се разбърква.

В тавичка за торта /24 см/ се застила найлоново фолио. Сипва се половината от картофите и се разстила по дъното. Поръсва се с червения пипер и отгоре се сипва местото с гъбите. Сипват се останалите картофи и се заглажда. Завършва се като се поръсва с галета, а върху галетата се настъргва половината от кашкавала.

В подходяща чиния, намазана с майонеза се обръща пая, като чинията се поставя върху тавичката и внимателно се прехвърля. Фолиото се отстранява и следва украсата. /Тук всичко е по желание и каквото ви се намира под ръка/.
Поръсих по периферията с останалия настърган кашкавал.
Отстрани сложих резенчета топено пушено сирене.
Отгоре наредих цветя от разноцветни мини доматчета и пъдпъдъчи яйца. И малко копър за цвят, а и за аромат.  











Публикуване на коментар