понеделник, 1 август 2016 г.

ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ В КОРИ ЗА БАНИЦА

ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ В КОРИ ЗА БАНИЦА







500-600 г обезкостено пилешко месо
кори за баница /ползвах селски кори на сач "Златна царица"/
1 връзка пресен лук
3 домата
2 щипки риган
1 ч.л. зеленчукова вегета
1 с.л. соев сос
черен пипер и сол на вкус
5-6 с.л. олио
50-60 г краве масло за намазване на корите

Месото се накълцва на малки кубчета /зарчета/, напръсква се със соевия сос и се слага на огъня с олиото да се готви за 10-на минути. През това време доматите се обелват и се нарязват на кубчета /зарчета/ и се прибавят към месото. Като поомекнат, се добавя накълцания лук и подправките. Разбърква се добре и се готви още малко, докато се посгъстят доматите.

Корите се приготвят по следния начин: Взема се една кора и половината се намазва с малко меко краве масло, а другата половина се прихлупва върху намазаната част. Така сгънатата кора се срязва напречно, за да се получат две правоъгълни парчета с ширина около 20 см.
Върху получения квадрат се слага от плънката по дължина, подгъва се от двете страни по малко от корите, така че да не изтича соса и се завива на сарма като продълговато пакетче, без да се стяга.

Сармите се подреждат в намаслена с краве масло тава. Всяко пакетче отгоре се намаслява, като се прокарва пръст с меко масло.




Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се получи хрупкава коричка.
Тавата се изважда и още горещи, сармите се заливат със 100 мл гореща вода. Покриват се с хартия, после с кърпа и се оставят така да престоят 10-на минути, за да омекнат.






Няма коментари: