събота, 9 юли 2016 г.

ПАЙ С ПРАСКОВИ

ПАЙ С ПРАСКОВИ






ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

300 г бяло брашно
70 г кристална захар
125 г студено краве масло
1 равна ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
2 големи яйца от хладилника
1 ванилия

ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:

4 бр големи твърди праскови
100 г кафява тръстикова захар
70 г бяла кристална захар
30 г фино царевично нишесте
30 г студено краве масло
2 прахчета ванилия

По желание още: 1-2 щипки канела, 1 щ. настъргано индийско орехче, 1 щ. смлян карамфил. Аз не ги сложих тези подправки, защото у дома се харесва само с ванилия. За това, всеки може да си го овкуси, както му харесва.

за намазване - 1 с.л. прясно мляко
за поръсване - 1 с.л. кафява захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява с бакпулвера и солта. Прибавя се захарта с ванилията и кравето масло, което бързо нарязваме на кубчета. Разбъркваме енергично с пръстите на ръцете, като претриваме в маслените кубчета, така, че да стане на трохи. Яйцата се разбиват леко с вилица и се добавят към брашното. Разбърква се добре с вилица. Накрая се дооформя на плота, без да се меси, а само с няколко кратки движения се обръща 4-5 пъти с още малко брашно, колкото да се събере в хубава топка. Полученото тесто се разделя на две части и всяка се покрива с прозрачно фолио, след което се прибира в хладилника, където се оставя да престои за един час.

През това време се приготвя плънката:

Прасковите се измиват, обелват се от люспицата и се нарязват на кубчета. Добавят се нишестето и захарта, сипват се и подправките и всичко се разбърква добре.




След като се охлади добре тестото, от едното топче върху добре набрашнен плот се разточва кора, малко по-голяма от дъното на тавичката за пай, в която ще се пече, но да е толкова голяма, че да може да покрие и стената на тавичката.
Набрашнената разточена и завита кора с помощта на точилката, внимателно се пренася в тавичката, като се допре в единия край и се разстила по дъното. С помощта на ръцете, тестото се намества като се притиска плътно по дъното и по стената на тавичката.


/тавичката е с диаметър  26 см/

Върху тестото се разпределя плънката от прасковите. Върху плънката се слагат нарязани дребни кубчета краве масло.

Фурната се загрява предварително през това време на 200 градуса.

Втората топка тесто също се разточва върху брашно и се нарязва на тънки ленти, широки около 1 см. От получените ленти върху прасковите се оформя решетка.



От останалото съвсем малко излишно тесто се прави една лента, с която се завършва оформлението на пая, която се поставя околовръст по периферията на тавичката.
Решетката се намазва с четка с прясно мляко и се поръсва с кафява захар.
Паят се слага да се пече за 20 минути в загрятата фурна на 200 градуса. После температурата се намалява на 180 градуса. На този етап поставих лист метално фолио върху пая, за да не се изпече много отгоре. Паят се доизпича за още 20 минути.










Сервира се охладен.
Получи се един ароматен сочен прасковен пай с хрупкава бисквитена коричка със страхотен маслен вкус.






Нямахме търпение и не го изчакахме достатъчно, за да се охлади напълно. Нападнахме го бързо.



Не го поръсих с пудра захар. Не смятам, че е нужно, защото паят е достатъчно сладък, макар че леко накиселява от прасковите, понеже бяха твърди и не много сладки. Но според мен е чудесен на вкус, именно заради тази леко кисела нотка. А, ако все пак искате, можете да поръсите с малко пудра захар преди сервиране за ефект. Престои ли напудрен обаче, захарта ще се навлажни, а паят ще стане още по-сладък.

Няма коментари: