неделя, 17 юли 2016 г.

АГНЕШКО С БУЛГУР И ОРИЗ ПО ДОБРУДЖАНСКИ

АГНЕШКО С БУЛГУР И ОРИЗ ПО ДОБРУДЖАНСКИ





1,5 - 2 кг агнешко месо
1 чаена чаша булгур
1 кафена чаша ориз
7 ч.ч. вода /4 ч.ч. бульон и 3 ч.ч. вода/
2 големи глави кромид лук
5-6 скилиди чесън
1 голям морков
2-3 дафинови листа
10-на зърна черен пипер
2-3 с.л. червен пипер
подправки - джоджен, девисил, смлян черен пипер, мащерка, магданоз
сол, олио

Месото се измива добре и се нарязва на едри парчета. Залива се в тенджера с вода, в която се пускат дафиновия лист, 10-на зърна черен пипер и малко сол и се слага на огъня да заври. След като се препени, месото се сварява до готовност.
В друг съд с 5-6 с.л. олио се запържва накълцания на кубчета лук и чесъна, заедно с нарязания морков също на малки кубчета. Разбърква се и след като лукът стане леко прозрачен, се прибавя булгура заедно с ориза, предварително измити и отцедени. Разбърква се няколко пъти, добавят се 2 с.л. червен пипер и като се запържи за кратко, се залива с 4 ч.ч. от бульона, в който се е варило месото. Прибавят се подправките: 1 с.л. джоджен, 1 с.л. девисил, 1 с.л. магданоз, 1 чаена лъжичка мащерка, още малко сол и 2-3 щипки смлян черен пипер. Разбърква се и се сипва в подходяща тава. Върху булгура се подреждат сварените парчета месо. Месото се поръсва отгоре с 1 с.л. червен пипер. Залива се с още 3 чаши топла вода. Слага се в предварително загрята фурна на 220 градуса и се пече 40 минути. Месото се запича през това време. Фурната се изключва, но ястието се оставя на топло, докато булгура се доразвие.
Когато се готви през пролетта, става много вкусно, ако се накълца в булгура 2 връзки пресен лук и 3-4 стръка пресен чесън.





Няма коментари: