сряда, 13 юли 2016 г.

ПАТЛАДЖАН И ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС И МОЦАРЕЛА

ПАТЛАДЖАН И ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС И МОЦАРЕЛА




4 бр патладжан
4 бр червени чушки
4 бр едри червени домати
4 скилидки чесън
250 грама моцарела /2 бр. от по 125 грама/
сол, черен пипер, риган, магданоз, кубче пилешко бульонче, 1 ч.л. захар
брашно за овалване на патладжана
олио за пържене

Патладжаните се измиват и обелват, след което се нарязват на кръгчета или по дължина, но на половинки. Посоляват се със сол и се оставят за около 30 минути да си пуснат черната вода. После се отцеждат и всяко парче се овалва в брашно. Така набрашнени, патладжаните се подреждат в една паница. Брашното полепва и при пържене не угаря, а и струва ми се, че по този начин поема по-малко олио.
Докато патладжаните престояват посолени, чушките се нарязват на кръгчета и се изпържват в сгорещено олио. Отделят се в една паница.
След пиперките в същото олио се изпържват патладжаните от двете страни и те се отделят в друг съд.
Докато патладжана се пържи, в това време червените домати се обелват от люспицата и се накълцват на кубчета.
В сух тиган се запича чесъна, нарязан на шайбички. Сипват се доматите към чесъна, без да се слага олио, тъй като патладжана е поел достатъчно. Доматите се поръсват със захар, стрито пилешното бульонче, риган, черен пипер и се оставят да къкрят за известно време, докато поомекнат и сосът се посгъсти. Накрая се прибавя накълцания магданоз и се разбърква.
В малка тавичка /моята беше с диаметър 26 см/ се подреждат резенчета от половината патладжан, после от чушките и се залива с половината от доматения сос.



Редуват се отново патладжан, чушки и се покрива с останалия доматен сос.



Отгоре се нареждат резенчета от моцарела.



Докато подреждаме в тавичката ястието, фурната се включва да загрее на 200 градуса.
Слагаме да се пече в предварително загрятата фурна за около 20 минути, или докато се запече моцарелата.









От връхчетата, изрязани от червените чушки оформих цветенца за украса.
Направих клипче, за да ви покажа нагледно как става с обикновено ножче за плодове.
Необходимо е да реже добре и да е с тънко острие.
Докато ястието се запича, можете да си направите нещо цветно за настроение в чинията.
Готовите цветчета сложих в чашка със студена вода, за да стоят твърди и свежи.
По средата на всяко цвете сложих тичинки, закупени от сайт за сладкарски принадлежности.

Всеки може да импровизира с подръчни материали и е въпрос на моментна идея.



Няма коментари: