неделя, 26 юни 2016 г.

БЕЛТЪЧЕН КРЕМ

БЕЛТЪЧЕН КРЕМ
с малки пастички хапки



4 белтъка
1 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. вода
2 прахчета ванилия
1 с.л. лимонов сок
1 щипка сол
вишни от домашно сладко

за пастичките:
1 кора от блат за торта
6-7 с.л. студено прясно мляко
вишни от домашно сладко
1 ч.л. какао на прах

Белтъците се разбиват с миксера на сняг с щипка сол и лимоновия сок. Ароматизира се с ванилията.
Захарта и водата се слагат в малка тенджерка на огъня и след като заври, се разбърква няколко пъти, докато се разтопи захарта добре. Оставя се на огъня да ври, като се внимава да не се сгъсти много и да не започне да се карамелизира. Най-лесно се преценява, когато сиропът започне леко да се сгъстява и да прави балончета. Тогава се капва върху порцеланова чиния една капка и за 10-на секунди тя трябва да не се разтича, а да остане цяла.
Към белтъците се прибавя на тънка струйка захарния сироп и се разбива до пълно усвояване.

Крема разпределих в чаши, в които пуснах по 3-4 вишни от домашно сладко. Поръсих отгоре с какао.



За пастичките: напръсках блата с малко неподсладено прясно мляко и го нарязах на малки квадратчета. Върху всяка получена бисквитка сложих по две вишни от домашно сладко и по 1 с.л. белтъчен крем. Поръсих с какао.




Днес отново имам гостенче - приятелчето Бонго. Усетил е почерпка. Май не иска крем.


Оооо, знам си те, Бонгоо, искаш си порция пшеничка... Е, добре, нали си ми добричко...
Добър апетит на всички!


Публикуване на коментар