петък, 24 юни 2016 г.

ЛИМОНОВИ ЖЕЛИРАНИ КУБЧЕТА

ЛИМОНОВИ ЖЕЛИРАНИ КУБЧЕТА
/свежо за горещите летни дни/





продукти:

2 ч.ч. кристална захар /около 400 г/
1 кафена чашка вода /около 120 мл./
4 бр. лимони
3 пакетчета желатин
още 100 мл. вода за желатина
1 ванилия
1 ч.л. лимонови стърготини на Д-р Йоткер

начин на приготвяне:

Сока на лимоните се извлича през цитруспреса и се прецежда през сито.
Желатина се залива със студена вода за 5-10 минути да набъбне.
През това време на огъня се слага захарта с 1 кафена чашка вода да заври. След като кипне, разбъркваме докато се разтопи захарта. Снема се от огъня и към така получения сироп се добавя желатина, като преди това го втечняваме на водна баня. Прибавя се и изцедения лимонов сок, след което се ароматизира.
Получената смес се излива в малка квадратна тавичка /с размери 22/22 см/. Прибира се в хладилника за 3-4 часа или докато много добре се стегне желето.







Готовият лимонов мармелад се обръща на поднос върху прозрачно фолио. За да се обърне по-лесно, за кратко трябва да се потопи дъното на тавичката в друга тава с гореща вода.
Желето се нарязва на кубчета около 2/2 см.
Държат се в хладилника. Сервират се студени. Непосредствено преди сервиране, кубчетата се овалват в кристална захар.




Публикуване на коментар