четвъртък, 16 юни 2016 г.

МАГДАНОЗЕНИ ЧЕСНОВИ ХЛЕБЧЕТА

МАГДАНОЗЕНИ ЧЕСНОВИ ХЛЕБЧЕТА

/12 бр. хлебчета/




400 г бяло брашно
220 мл топла вода
1/3 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
още малко зехтин за намазване на тавата
още малко брашно за доомесване
1 жълтък за намазване

за поръска:
2 с.л. меко краве масло /на стайна температура/
1 китка накълцан магданоз
1-2 малки скилидки чесън

Брашното се пресява и в кладенче се сипва зехтина, като с пръсти се втрива с брашното. Прибавя се маята предварително разтворена в топлата вода. Добавят се солта и захарта и се замесва меко тесто, докато поеме брашното. На плота се доомесва с още малко брашно, за да не лепне. Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса /да удвои обема си/.
Готовото тесто се разделя на 12 части и се оформят малки топчета /колкото яйце/.



Подреждат се в тава върху хартия за готвене, намаслена с малко зехтин.

Оставят се отново да втасат. Намазват се с разбития жълтък.




Отгоре върху хлебчетата се прокарва остър нож и се прави прорез. Във всеки прорез се разпределя зеленийката, която предварително сме приготвили от накълцания на ситно магданоз и пресован чесън, размесени с краве масло.
Хлебчетата се изпичат на 180 градуса до зачервяване.

Отдолу се получава една много хубава хрупкава коричка с вкус на краве масло.





Публикуване на коментар