неделя, 26 юни 2016 г.

ШОКОЛАДОВ МУС

ШОКОЛАДОВ МУС

/за 5-6 порции/



ПРОДУКТИ:

200 грама натурален шоколад
125 грама краве масло на стайна температура
4 жълтъка
1 ч.л. гранули нес кафе, разтворено в 3 с.л. гореща вода
1 щипка сол
1 капачка бренди /коняк/
100 грама кристална захар
200 мл сладкарска сметана
2 прахчета ванилия
за украса - малко какао на прах и няколко коктейлни череши



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се разбива сладкарската сметана с миксера и се прибира в хладилника, докато се приготви шоколада.


В съд /малка тенджерка/ се начупва шоколада заедно с маслото и кафето и се разтопява на водна баня.


Разбърква се до гладкост. Отдръпва се от огъня, докато се приготвят жълтъците.


Жълтъците се разбиват със захарта до пухкавост. Добавя се щипка сол, ванилията и една капачка коняк. Разбиват се на водна баня с миксера, докато изсветлеят и се посгъстят /около 6 минути/. Купата се оттегля от съда, в който сме разбивали на водна баня и се слага веднага в друг съд /една тавичка/ пълна със студена вода.
Разтопеният шоколад се добавя на струйка към жълтъците и се разбърква да се получи гладка смес.



След това се добавя на порции и сметаната, от която аз отделих 2-3 лъжици за украса. С помощта на шпатула се разбърква всичко добре, докато се уеднакви муса.

Сега ще ви опиша как става шарката от какао вътре в чашата.



С пръст, потопен в меко краве масло /нужно е съвсем малко количество/ се прокарва от вътрешната страна по стената на чашите. Измивам си ръцете, подсушавам и със сухи пръсти посолявам вътре чашите с малко какао на прах.

В така подготвените чаши се разпределя шоколадовия мус.



Украсих с отделения сметанов крем и коктейлна черешка.
Пълните чаши с мус се прибират в хладилника за 2-3 часа.
Сервира се изстуден.




А от отделените белтъци реших да направя един лек белтъчен крем. Тъй като ми се намираше една кора от блат за торта, изведнъж ми хрумна, че може и тя да влезе в употреба и ето, без много да му мисля, набързо спретнах едни мини пастички.
Рецепта за белтъчен крем и за малките пастички, можете да видите тук:
Публикуване на коментар