петък, 24 юни 2016 г.

КЛАСИЧЕСКИ КЕКС

КЛАСИЧЕСКИ КЕКС




ПРОДУКТИ:

6 яйца
2 ч.ч. кристална захар
/чашата е с вместимост 200 мл/
2 ч.ч. бяло брашно
6 с.л. олио
6 с.л. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
2 прахчета ванилия
2 ч.л. какао на прах
пудра захар за поръсване + 1 прахче ванилия
за гарниране - заквасена сметана и цели череши /вишни/ от сладко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна. Лъжица по лъжица се добавят олиото и прясното мляко. Брашното се пресява с бакпулвера и внимателно се прибавя към яйчената смес. Ароматизира се с двете ванилии.
От получената кексова смес се отделя 1 ч.ч., която се оцветява с какаото.
Формата за кекс с незалепващо покритие се намаслява с олио и се поръсва с брашно. В нея се излива жълтата смес, а отгоре в кръг се добавя и оцеветената с какао смес. С лъжица се издърпва на няколко места от дъното към повърхността, за да се получат някакви шарки.
Кексът се пече на 180 градуса. След като сложих купата във фурната, тогава включих. Пекох с вентилация 40 минути. При проба със сухо дървено шишче, не трябва да остават следи от неизпечено тесто.
Кекса се поръсва с пресята пудра захар, заедно с прахче ванилия.




Не знам това дали ще ви допадне, но у дома този класически кекс се харесва гарниран с лъжица заквасена сметана. Добавих и цели плодчета вишнап от домашно сладко.
Тази комбинация пречупва сладостта и придава на кекса един много приятен за небцето лек млечно-кисел вкус.






Публикуване на коментар