вторник, 14 юни 2016 г.

ДОМАШЕН БЯЛ ХЛЯБ

ДОМАШЕН БЯЛ ХЛЯБ

/две хлебчета/




400 г бяло брашно
220 мл топла вода
1/3 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
още малко зехтин за намазване на тавата
още малко брашно за доомесване и поръсване



Брашното се пресява и в кладенче се сипва зехтина, като с пръсти се втрива с брашното. Прибавя се маята предварително разтворена в топлата вода. Добавят се солта и захарта и се замесва меко тесто, докато поеме брашното. На плота се доомесва с още малко брашно, за да не лепне. Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса /почти да удвои обема си/.
Готовото тесто се разделя на две части и се оформят две продълговати хлебчета. Хлебчетата се подреждат в тава върху хартия за готвене, намаслена и поръсена с брашно. Отгоре хлебчетата също се поръсват с малко брашно. Отново се оставят да си починат и да втасат, след което се изпичат в предварително загрята фурна на 200 градуса. След 10-на минути фурната се намалява на 190 градуса и хляба се изпича до готовност /според фурната/. На дъното на фурната се слага малка тавичка с вода.

Домашен хляб със селски гювеч си е много вкусно нещо.

рецепта за гювеч, може да намерите тук:





Публикуване на коментар