неделя, 15 май 2016 г.

МЕДЕНКИ

МЕДЕНИ БИСКВИТИ




300 г брашно
2 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 кафена чашка олио
3 с.л. пчелен мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. пълна какао
1 кафена лъжичка бурбонска ванилия

за украса:
50 г тъмен шоколад за готвене
2 с.л. пелети от бял шоколад

В кладенче от брашното се сипват всички продукти, като содата е угасена в лимоновия сок и се омесва меко тесто.
Оставя се да почине около 20 минути.

Тестото разделих на две части.
От едната половина направих медени бисквити, а от другата част медени топчета.

За медените бисквити, тестото се разточва върху леко набрашнен плот.
От тестото се изрязват бисквити с различни формички.
Подреждат се в тава върху хартия за готвене.
Пекат се на 180 градуса, за около 10-на минути /това зависи от фурната/, не е нужно много да се препичат.





От същото тесто в друга тава се подреждат топчета с големината на малък орех, леко притиснати, защото се надуват.
Медените топчета украсих със струйки разтопен шоколад за готвене на водна баня. За целта си направих фунийка от хартия за готвене, залепих с тиксо, за да не се отвори, на която отрязах съвсем малко връхчето с ножица и разнасях струйки върху топчетата. Отгоре поръсих по малко пелети от бял шоколад.






Публикуване на коментар