неделя, 22 май 2016 г.

ПАНДИШПАНОВА ТОРТА С КАРАМЕЛЕН КРЕМ И ПРАСКОВИ

ПАНДИШПАНОВА ТОРТА С КАРАМЕЛЕН КРЕМ И ПРАСКОВИ






ПРОДУКТИ:

за 2 блата /диаметър 26 см/:

4 яйца
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилова захар
за украса на блата - 1 ч.л. какао

за плънка:
1 малко пакетче краве масло
4 твърди праскови
5 с.л. тръстикова захар

за крема:
10 с.л. кристална захар
3 ч.ч. прясно мляко /600 мл/
6 с.л. брашно
1 пакетче ванилова захар

за украса:
1-2 праскови /от които се изрязват листенца/
1 к.л. желатин
100 мл вода
1 с.л. захар
малко пудра захар


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата, престояли известно време на стайна температура, със захарта се разбиват с миксера много добре /до побеляване/. Прибавя се брашното и ваниловата захар и се разбива на ниска степен, за да се уеднакви сместа.

Разделя се на две части.

Върху хартия за печене, изрязана колкото дъното на тавичката /тортен ринг с падащо дъно/ се прави шарка от какао на прах. За целта се ползва някаква дантела, върху която се поръсва какао и внимателно се отстранява. Върху отпечатъка се сипва едната част от пандишпановата смес и се изпича блат на 200 градуса с вентилация.
След като поизстине, блата се обръща и внимателно се отстранява хартията. Тази част с шарката, ще служи за естествена украса на тортата.

Втория блат се изпича без шарка. Този блат ще бъде основа на тортата.

Докато се пекат блатовете, можем да направим плънката:

В малка тенджерка на огъня се разтопява едно пакетче краве масло, заедно с нарязаните резенчета от праскови, които предварително са измити и обелени от мъхестата люспица. Сипва се и тръстиковата захар и се разбъркват няколко пъти, докато прасковите поомекнат, захарта се разтопи, но трябва да внимаваме да не станат парченцата от праскови на пюре.

ЗА КРЕМА: Предварително се разтваря брашното с прясното мляко. В тенджера на огъня се карамелизира захарта, като се разбърква с лъжица, да се разтопи добре. Крема се прави, като с миксера се разбива на по-слаби обороти, както е тенджерата на огъня, постепенно наливайки от разтвореното брашно в млякото. Огъня се намалява. Ароматизира се с ванилията и се разбива, докато започне да се сгъстява.

СГЛОБЯВАНЕ:

Върху блата, който ще е основа на тортата, се нареждат маслените праскови, заедно със сиропчето, което се е получило. Залива се с крема, а отгоре се слага блата с шарката, който първи беше изпечен, като шарката се оставя за лице.

Украсата в случая е розички от праскова:

Желатина се накисва във водата за 5-6 минути да набъбне. Затопля се на водна баня със захарта, докато се втечни. От по-твърди праскови /без да са обелени/ с картофобелачка се изрязват листенца и се потапят в желатиновия сироп. Завиват се във форма на малки розички, които доукрасяват тортата. По периферията се поръсва с малко пудра захар.








Няма коментари: