неделя, 15 май 2016 г.

ПИЦА КОТИ /ХЛЕБНИ КНЕДЛИ С ДОМАТЕН СОС/

ПИЦА КОТИ
/ХЛЕБНИ КНЕДЛИ С ДОМАТЕН СОС/



ПРОДУКТИ:
за тестото:

500 г бяло брашно
250 мл. топла вода
1/3 кубче хлебна мая
1 ч.л. сол

за соса:

2 големи червени домата
1 скилидка чесън
1/2 червена чушка
1 шепа черни маслини без костилка
100 г шунка
1 ч.л. захар
3-4 с.л. зехтин
сол на вкус
2 щипки черен пипер
2 щипки чубрица
2 щипки босилек
1 щипка лют червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на тестото:

В кладенче от брашното се сипва разтворената мая във водата, добавя се солта и се замесва меко тесто.
Тестото се слага в купа или найлонов плик, който се затваря така, че да има празно пространство и се прибира в хладилника за 2-3 часа. Там втасва и уголемява обема си.
В дълбока тенджера на котлона се завира 2-3 литра вода с 1 ч.л. сол.
Тестото се премесва върху набрашнен плот. С ръка, потапяйки пръсти в брашно, бързо се късат парченца от тестото без правилна форма, с големина на бадем и се пускат във врящата вода. Разбъркват се няколко пъти и се варят около 8-10 мин. Готовите кнедли се изваждат с решетъчна лъжица в една тавичка, напръскват се с 1-2 с.л. зехтин и се разбъркват, за да не изпръхват.

Поръсват се с накълцана шунка.

на соса:

В тиган на котлона в малко зехтин /3-4 с.л./ се запържва скълцания чесън и нарязаната на ситно червена чушка. Прибавят се червените домати, обелени и настъргани на едрото ренде. Като поври 3-4 мин. се прибавят и маслините, нарязани на колелца. Подправя се с подправките и се оставя да поври още 5-6 минути.

Готовите кнедли се заливат с доматения сос и се разбъркват добре.



Публикуване на коментар