четвъртък, 14 април 2016 г.

ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ И ОЩЕ НЕЩО ПОД ДРАПЕРИЯ

ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ И ОЩЕ НЕЩО ПОД ДРАПЕРИЯ


8 бр. картофи
250 грама гъби печурка
2 бр. пушени пилешки бутчета /с плешките/, всъщност може да бъде всякакво филе, шунка и др.
6 червени домата
300 мл прясно мляко
2 с. л. брашно
2-3 кори за баница /ползвах "Одрински", защото са по-плътни/
1 с.л. зеленчукова вегета
2 с.л. зехтин + 2 с.л. прясно мляко /за намазване на корите/
2-3 с.л. зехтин за доматите
няколко стръка магданоз
сол, чубрица, червен пипер
1 ч.л. сусам

Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета /малко по-едро, отколкото за мусака/ и се изпържват на порции в сгорещено олио. Поръсват се с вегета. Изваждат се в една паница. В същата мазнина пускаме да се изпържат и нарязаните на резенчета гъби. И тях изваждаме в друга паница. Поръсваме ги с малко сол и черен пипер.
Пилешките бутчета обелваме от кожата, обезкостяваме и нарязваме месото на кубчета.
В олиото, в което сме изпържили картофите и гъбите /ако е много си отделяме малко, колкото да направим бешамел/ сипваме 2 с.л. брашно и запържваме до златисто. Заливаме с прясното мляко и бъркаме да стане гладка каша.




В подходяща тавичка разстиламе картофите по дъното. Върху тях сипваме накълцаното месо, а върху месото нареждаме гъбите. Поръсваме с накълцания магданоз и заливаме с бешамела.

Идва ред да покрием картофките с драперия:
Вземаме 3 листа от кори за баница. Намазваме с четка всеки лист с прясно мляко и зехтин. Набираме всяка кора като драперия и ги подреждаме кора до кора като завивка върху ястието. Намазнената част остава отгоре. Поръсваме със сусам и слагаме във фурната, предварително загрята на 200 градуса да се запече, докато се зачерви коричката.



Докато се пече ястието във фурната, приготвяме доматен сос:


Във вряща вода пускаме доматите да се попарят. Изваждаме ги и ги обелваме, след което ги нарязваме на кубчета.
В 2-3 лъжици зехтин, слагаме доматките да се сгъстят. Овкусяваме със сол, 1 ч.л. червен пипер, по щипка чубрица и черен пипер.
При сервиране поливаме с 2 - 3 лъжици доматен сос.



Няма коментари: