събота, 30 април 2016 г.

ВЕЛИКДЕН - РИСУВАНИ ЯЙЦА

ВЕЛИКДЕН

Винаги боядисвам яйца за Празника в събота, тъй като е почивен ден и по-спокойно мога да се отдам на това удоволствие.



Този път за Празника това ми беше най-трудоемкото боядисване на Великденски яйца.
Реших да нарисувам две яйца, които да са много специални.Други реших да облепя като мозайка, а една част - по стандартния начин, само че им ръснах и кристали.
Всъщност получи се това, което исках, но се оказа много бавна работа.

За да нарисувам Исус и Богородица, първо пробих две яйца от едната страна, като с връхчето на нож най-напред изстъргах един съвсем мъничък участък, колкото лешено зърно, за да може да се пробие съвсем малка дупка. С тънка сламка издърпах вътрешността на яйцето, после измих със студена вода и оставих празните яйца да се отцедят.
С молив очертах контури на желаната картинка. После с тънка четчица оцветих с нес кафе и капки сладкарски боички в желаните цветове.

Ето как става:




Яйцата, облепени с малки парченца от черупка като мозайка, първо са сварени и охладени.
От други сурови яйца ползвах черупките за мозайка. Първо отстраних вътрешната ципица, а после начупих черупката на малки парченца.
С разбит белтък първо като декупаж залепих на всяко яйце по едно цветенце от салфетка. Около цветчето отново с белтък облепих яйцата с мозайката. Оставих така за няколко часа да изсъхнат.
Всяка частица от мозайката оцветих със сладкарска боичкиа. Рисува се с малка четка буквално с капки вода и прашинки от боята.



















Няма коментари: