неделя, 17 април 2016 г.

ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНО В ЛИСТ ОТ ЛАПАД

ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНО В ЛИСТ ОТ ЛАПАД



1 ч.ч. ориз
4 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
1 зелена чушка
4 стръка джоджен
4 стръка девесил
4 стръка магданоз
1 ч.л. зеленчукова вегета
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер
няколко черни маслини без костилка
1 червен домат
няколко листа от лапад

Първо готвим ориза. Измиваме ориза, отцеждаме и слагаме в сгорещено олио да се позапържи. Добавяме нарязани лука, чушката и чесъна и разбъркваме 2-3 пъти. Заливаме с 3 ч.ч. вода, прибавяме подправките и готвим на тих огън до готовност.

Лапада измиваме и отстраняваме дръжките на листата, т.е. получаваме две половинки.
Пускаме ги в подсолена вряща вода да се попарят, но не да се сварят, като внимаваме да не се накъсат. Изваждаме ги в съд със студена вода.
Върху рогозка за суши или с друго подръчно нещо, като например по-твърда кърпа, слагаме лист от стреч фолио, намазано с четка с олио и разстиламе внимателно от лападовите листа, като ги застъпваме, така че да получим платно като кора за суши.
Слагаме с лъжица от ориза в началото на листа, от единия до другия край, завиваме един оборот на руло, пак слагаме една ивица ориз по дължината и пръчици от червен домат, пак завиваме един оборот, пак ориз и пак завиваме на стегнато руло. Оставяме така да престои 20-на минути, след което внимателно нарязваме на пънчета. В средата на всяко боднах по четвъртинка от маслина без костилка.



Няма коментари: