вторник, 12 април 2016 г.

РИБА УКЛЕЙ /ОБЛЕЦ/ НА ТИГАН

РИБА УКЛЕЙ /ОБЛЕЦ/ НА ТИГАН


ПЕЧЕНИ КАРТОФИ СЪС СИРЕНЕ


ПЪСТРА САЛАТА


Да живееш на брега на големия Дунав и сегиз-тогиз да не наредиш като по конец в тигана блестящия облец, е направо грехота. Уклеят има най-различни имена – облец, брияна, блескач, чаушан, терзийка… Всъщност, защо го казвам!? Който, както и да го нарича, знам, че е по-вкусно от хамсийка и върви му даже и ракийка. По-дребничкото можеш с костите да го ядеш, няма страшно да се набодеш.

РЕЦЕПТА: Рибката почистена от чревца, хриле и люспи, само посолих и метнах в горещия тиган. Изпържих от двете страни и май това е. Оказа се повече от лесно.
Да де, ама как, пък без салатка и мъничко притурка – о, да, картофките навсякъде са гарнитурка: Няколко картофа /не много едри/ обелих и нарязах с нож по 2-3 мм. В касерола с доста олио пуснах /на няколко пъти/ слайсовете картофки да се бланшират, тъй да се каже, колкото да поомекнат /за кратко/. Извадих ги на кухненска хартия и посолих с малко сол. След това в намаслени с краве масло форми за мъфини наредих резенче картоф, поръсих със смес от настъргани краве сирене + кашкавал, пак картоф … редуват се, като се завършва със поръска. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се позачервят. !!!Малко ми залепна кашкавала, щото потича отстрани!!!
Но си станаха много вкусновати! Когато има пък и резени домати…
Дааа, има и салата: това е просто една проста свежа салата от прясно зеле и настърган морков, овкусена, както обикновено със сол, оцет и олио. Няколко резенчета домат и ленти от краставица просто допълват съдинката, дето се вика да не е съвсем просто, ама да го докарам и с малко цвят. Тъй де, ама, като сложих цвят, рекох простичко да втъкна аромат. Та засуканите ленти от краставичка запълних с малко извара + 1 с. лъж. сметана + 1 с. лъж. майонеза, скълцан копър и ей тъй, просто за по-вкусен аромат - една скилидка стрита чесън.
Ами, май това е! Оказа се, повече от лесно! И е вкусно, и чудесно!
НЕКА ВИ Е ЛЕСНО, ВКУСНО И ЧУДЕСНО!

Няма коментари: