вторник, 12 април 2016 г.

ПИТКИ С МАСЛИНИ, ПРАЗ И СИРЕНЕ

ПИТКИ С МАСЛИНИ, ПРАЗ И СИРЕНЕ


Тесто:

подкваса – 50 мл леко затоплено прясно мляко + 1 ч.л. захар + 1 ч.л. сол + половин кубче мая /да шупне/

В кладенче от около 500 грама брашно се добавя 150 мл. леко топло прясно мляко + 50 мл. вода, 50 мл. олио и 1 цяло яйце.

Омесва се тестото и се оставя да втаса в намаслена купа с олио да удвои обема си.
За плънката – малко нарязани маслини, натрошено сирене+1 яйце и ситно нарязан праз.
В намаслена с краве масло тава поставяме оформените питки по желание.
В случая: - 4 бр. разточени елипси долу-горе 15/25 см, вътре се слага от плънката, прегънати са на две и оформени като „образи”;
- разточени, нарязани на ленти и завити с плънка като цвете;
- отделно триъгълни мини банички вътре само с яйце и сиренце, поръсени с настърган кашкавал.
Отгоре са намазани с жълтък + лъжичка олио. Пекат се на 200 градуса докато порозовеят.



Публикуване на коментар