петък, 22 април 2016 г.

ПАЙ С ЯБЪЛКОВИ РОЗИ

ПАЙ С ЯБЪЛКОВИ РОЗИ



тесто:
125 г меко краве масло
70 г пудра захар
1 яйце, 1 ванилия, 1 ч.л. настъргана портокалова кора
100 г фино смлени бадеми
150 г брашно

крем:
400 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
3 жълтъка
1 ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
6 с.л. захар
6 с.л. брашно с връх
5-6 ябълки

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. Прибавя се ванилията и портокаловата кора. След това яйцето и бадемите. Добавя се постепенно брашното и се замесва меко тесто. Готовото тесто се разстила в тавичка за печене с диаметър 22-24 см., предварително намаслена с масло и поръсена с брашно. Прибира се в хладилника, а през това време се прави крема.

За крема - брашното се смесва със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавят се жълтъците и малко мляко. Разбърква се на гладка каша. Сипва се останалото мляко и виното. Сварява се крема и се охлажда.

С картофобелачка от ябълките се изрязват ленти, без да се маха кората. Леко се поръсват със захар, да не потъмнеят. и леко да омекнат. Завиват се розички от корите.
Кремът се сипва върху тестото. Розичките се подреждат върху крема.
Розичките се глазират със затоплен кайсиев конфитюр.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се изпече тестото и ябълките станат златисти.
Сервира се охладен.

Рецептата съм ползвала от блога на Йоли, ето тук:








Публикуване на коментар