събота, 30 април 2016 г.

СМЕТАНОВИ ХЛЕБЧЕТА С ПРЕСЕН ЛУК И СУШЕНИ ДОМАТИ

СМЕТАНОВИ ХЛЕБЧЕТА С ПРЕСЕН ЛУК И СУШЕНИ ДОМАТИ



500 г пшенично брашно
250 г заквасена сметана
100 мл. вода
3 яйца, на които единият жълтък отделен за намазване
1 пакетче суха мая на Dr. Oetker
2-3 щипки сол

За плънка:
бучка краве сирене
1 стрък пресен лук
3 с.л. сушени домати
щипка сух босилек

За поръсване:
1 с.л. сусам
1 с.л. чиа, маково семе

бучка краве масло за намазване




Сметаната се разбива, добавя се 100 мл. гореща вода и се излива в кладенче от пресятото брашно с маята. Прибавят се яйцата и солта и се замесва меко тесто. Слага се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса, да удвои обема си.

През това време сушените домати се отцеждат от мазнината върху кухненска хартия и се наситняват на дребни парченца. /Аз ползвах готови нарязани за брускети/.

Готовото тесто се разделя на две части.

Разточват се две кори.



Върху едната се поръсва нарязания пресен лук и с точилката се разточва заедно с лука. Поръсва се и сирене, след което се завива на тънко и дълго /около 40 см./ руло.
Върху другия лист се поръсват кубчета от домати и босилек и също се завива на руло.


Двете рула по дължина срязах от край до край.
Усуках шнур две по две от лентите, разменени - една лента с лук и една лента с домати.
От получените два шнура нарязах хлебчета, които наредих в тавата от фурната върху готварска хартия, намазана с краве масло.



Оставят се отново да си починат за 15-20 минути.
Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със семена.
Пекох на 180 градуса с вентилация за около 30 минути.



Публикуване на коментар