сряда, 20 април 2016 г.

ПИТКИ ВЪРЗОПЧЕТА В ТАВА СЪС СИРЕНЕ И КРАВЕ МАСЛО

ПИТКИ ВЪРЗОПЧЕТА В ТАВА



/получават се 4 питки/


От 500 грама бяло брашно, пресято с 1 пакетче суха мая /което е с грамаж за 500 грама брашно/, 1 ч.ч. прясно мляко /около 220 мл./, леко затоплено, 1 яйце и 1 белтък, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар, 3 с. лъж. зехтин омесих меко тесто и оставих в намаслена купа да втаса, да удвои обема си.

Нужни са още само бучка краве сирене /около 150 грама/ и бучка краве масло /около 60 грама/ за плънка.

Тестото разделих на 4 части. Всяка част се разточва на квадрат приблизително 20/20 см. Наръсва се със сирене и малки парченца краве масло, нарязани с нож. Ъглите на всеки квадрат се обръщат към средата на листа /като някогашен пощенски плик/. Отново се подгъва всяко новополучено ъгълче към центъра на питката. Така се получава като малко вързопче. В центъра на всяко сложих по 3 маслинки, като се притискат, за да може да се задържи центъра. Готовите питки се подреждат в тава, намазана с краве масло, на голямо разстояние една от друга.  Оставят се отново да починат и да се понадуят, след което се намазват с разбит жълтък и се поръсват с малко маково семе.
Пекох с вентилация на 180 градуса до зачервяване.




Публикуване на коментар