сряда, 20 април 2016 г.

ПАСТИЧКИ ОТ КАЧАМАК С ПОШИРАНИ ЯЙЦА

ПАСТИЧКИ ОТ КАЧАМАК С ПОШИРАНИ ЯЙЦА




За качамака:

200 г царевичен грис
1200 мл вода
1 ч.л. сол
150 г краве сирене
5-6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер

За яйцата:

6 яйца
1 зелена чушка /пипер/
1 оранжева чушка
1 домат
няколко стръка магданоз
сол, олио

ПРИГОТВЯНЕ:

На качамака: Водата се слага на котлона да заври. Прибавя се солта. Постепенно се сипва от царевичния грис и се бърка непрекъснато с дървена бъркалка, докато започнат да пукат мехурчета и качамакът се сгъсти.
Оттегля се от огъня. Веднага на огъня се слага малко тиганче, в което се сипва олиото. Като се сгорещи, се запържва 1 ч.л. червен пипер, като се разбърква и бързо се смъква от котлона, за да не прегори.
В малка тавичка /моята е квадратна - 22/22 см./ се сипва половината от качамака. Наръсва се с натрошено сирене. Залива се с пиперосаното горещо олио и отгоре се сипва останалия качамак. Оставя се настрани да стегне.

През това време започваме да приготвяме яйцата.

Най-напред слагаме една тенджера на огъня с вода да заври.
В отделни купички /за всяко яйце/ се поставя по едно парче прозрачно фолио, така, че краищата да висят отвън. Във всяко фолио в купичките се сипва по 1 ч.л. олио и по няколко парченца от чушките и домата, нарязани на малки кубчета и по малко магданоз. Счупва се по едно яйце и се поръсва с щипка сол. Краищата на фолиото се събират, без да се затяга плътно до яйцето и се завързва с връв, като вързопче /торбичка/. Връвчицата трябва да е на два ката, за да може след малко да се закача.
Връвчиците се окачват на две летвички, които се подпират горе по ръба на тенджерата, така, че вързопчетата да се потопят във врящата вода. Така яйцата се сваряват, за 3-4 мин. /пробва се да не станат много твърди/.
След като са готови, фолиото се срязва с ножица и се отстранява.

Нарязах качамака на пастички. Върху готова пастичка от качамак сложих поширано яйце.






Няма коментари: