събота, 16 април 2016 г.

ТОРТА ИТАЛИАНСКО ЦУКОТО /ДЗУКОТО/ С МАСКАРПОНЕ И ШОКОЛАД

МОЕТО ИТАЛИАНСКО ЦУКОТО /ДЗУКОТО/ С МАСКАРПОНЕ И ШОКОЛАД



Продукти:
1 пакет бишкоти "Савоярди"
500 г маскарпоне
250 мл сладкарска сметана
5 с.л. кондензирано мляко
5 с.л. пудра захар
50 г нарязани лешници
50 г нарязани бадеми
2 прахчета ванилия
1 ч.л. лимонови стърготини
25 г нарязани захаросани кубчета папая
100 г черен нарязан шоколад
50 г разтопен шоколад
250 мл нес кафе + 2 с.л. коняк или ликьор /по желание/
1 пакетче желатин
няколко ягоди с цвят за украса /тук може да се фантазира и украсата може да бъде най-различна/

Дълбока купа се покрива с прозрачно фолио, на което краищата се оставят да излизат отвън, за да може после да се покрие цялата торта.
Сметаната се разбива на гъст крем с миксера.
В друг съд се разбива крема Маскарпоне с пудрата захар и кондензираното мляко. Двата крема се смесват в една купа, прибавят се ядките, ванилията, лимоновите стърготини, кубчетата папая и нарязания шоколад. Всичко се разбърква с шпатула. Крема се разделя на две части.

Сварява се силно нес кафе, към което се добавя коняк или ликьор.

Желатина се накисва в 100 мл студена вода да набъбне за 5-10 минути.
Набъбналия желатин се слага на водна баня да се втечни.
/В течния желатин топнах за кратко ягодките и цветчетата и ги оставих върху готварска хартия да стегне/.

На водна баня се разтопява 50 грама шоколад /ползвам шоколад за готвене от Лидъл/. Разтопения шоколад се сипва в едната част от крема и се разбърква добре.
Получихме два крема - бял и кафяв.

Желатина се разпределя с лъжици по равно в двата крема и пак се разбъркват.

Бишкотите се потапят в свареното кафе и се подреждат в купата върху фолиото първо по дъното и след това изправени околовръст по стените на купата.







Заливат се с белия крем.
Нарежда се един ред бишкоти, потопени в кафе, а върху тях се разстила кафявия крем. Най-отгоре се завършва пак с бишкоти, напоени с кафе и тортата се завива с висящите краища на фолиото. Прибира се в хладилника за няколко часа.
Преди сервиране, фолиото се отстранява от горната част /която ще остане отдолу като се обърне/, купата се захлупва с подходяща чиния, след което тортата се обръща. Фолиото се отстранява.
Цялата торта се поръсва с какао. Аз ръснах и малко пудра захар.
Украсих с желираните ягоди.








Публикуване на коментар