неделя, 6 март 2016 г.

СЛАДКИ КИФЛИЧКИ /с шоколад и със сладко от череши/

СЛАДКИ КИФЛИЧКИ
/с шоколад и със сладко от череши/


За тестото:
700 г бяло брашно
1 пакетче инстантна мая "Дама" или половин кубче свежа мая. Ако е свежа, се оставя да шупне в прясното мляко/
1 ч.ч. прясно мляко /220 мл/
100 мл олио
2 с.л. оцет
4 с.л. захар
1 щипка сол
3 яйца /от които единият жълтък се отделя за намазване + 1 с.л. прясно мляко/


За плънката: течен шоколад, мармалад, локум

За поръсване: кристална захар и маково семе



Брашното се пресява в една тава и се размесва с пакетчето суха мая. Прави се кладенче и се сипва леко затоплено прясното мляко. Прибавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Поставя се в голяма купа, намаслена с олио и отгоре тестото също се намазва с олио. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса /да удвои обема си/. Става много пухкаво тесто.
Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се разточва с дебелина около 5 мм върху намаслен плот с намаслена точилка. Всяка кора се срязва на 8 части. На всеки триъгълник се слага по 1 ч.л. плънка / днес течен шоколад и мармалад/.
Завиват се кифлички.
Подреждат се в тава върху хартия за печене на разстояние. Получават се 16 бр. за тавата от фурната и по 8 бр. за две по-малки тавички.
Могат да се изпекат и във форма за мъфини, като оформената кифличка се постави в хартиена чашка. В свивката може да се сложи по една кафена лъжичка сладко с бадемова ядка.
Отното се оставят на топло да втасат /за около 20-30 мин/. Кифличките се намазват с разбития жълтък заедно с 1 с.л. прясно мляко. Поръсват се с по 2 щипки кристална захар и маково семе.
Пекат се на 200 градуса до порозовяване.







Няма коментари: