вторник, 29 март 2016 г.

КРЕМ С ПОРТОКАЛ

КРЕМ С ПОРТОКАЛ



/за 6-8 порции/

1 л. прясно мляко
една пакетче натурално нишесте
4 яйца /отделят се жълтъците от белтъците/
10 с.л. кристална захар
3 ванилии
60 г краве масло
2 портокала

Жълтъците се разбиват с вилица. Белтъците се разбиват с миксера на сняг. Към белтъците се добавят 4 пълни с.л. кристална захар и се доразбиват на водна баня до гъст крем.
Нишестето се разтваря с 1 ч.ч. от прясното мляко, предварително отделено. Към нишестето се добавят жълтъците и се разбърква добре.
Останалото мляко с 6 пълни с.л. захар се слага на огъня да заври. Разбърква се от време на време да се разтопи захарта. Прибавя се нишестето с жълтъците и се вари на по-тих огън като се бърка непрекъснато до сгъстяване на гладък крем. Докато е още горещ се добавя краве масло и се разбърква до усвояване. Ароматизира се с ванилията и се оставя да се поохлади на стайна температура. Тогава се прибавят разбитите белтъци и се разбърква добре с шпатула.
В приготвените чаши се сипва по малко крем. Подреждат се портокалови резенчета околовръст по стената на всяка чаша и се допълва с крем.
Украсата може да бъде различна. В случая е настъргана портокалова коричка.





Публикуване на коментар