вторник, 29 март 2016 г.

АРОМАТНА ПИТКА "ОХЛЮВ"

АРОМАТНА ПИТКА "ОХЛЮВ"




500 грама бяло брашно
250 мл. леко затоплено прясно мляко
1 пакетче суха мая /с грамаж за 500 грама брашно/
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце и 1 белтък
1 жълтък + 1 с.л. олио за намазване
150 грама сирене
60 грама краве масло разтопено
семена по желание - сусам, чиа, маково семе, сурови слънчогледови семки
подправки - меродия и червен пипер

В кладенче от 500 грама брашно, пресято със сухата мая се сипва млякото, солта, захарта, яйцето и белтъка и се омесва тесто. Става меко тесто. Сипва се в намаслена купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Върху набрашнен плот се разточва квадратна кора с дебелина около 6-7 мм. Поръсва се със сирене, със семена и подправки по желание, напръсква се с размекнатото краве масло и се завива на руло. Полученото руло се срязва през средата по дължина, но не до края. Оформя се като охлюв и се поставя върху хартия за печене, като участъка, върху който ще поставим охлюва, се намазва с краве масло.
Оставя се отново да си почине за 20-30 минути, намазва се с разбития жълтък и се пече на 170 градуса до зачервяване.




Публикуване на коментар