четвъртък, 17 март 2016 г.

ПАНИРАНА ХРИЗАНТЕМА ОТ ЛУК ДО ШУНКОВИ ФУНИЙКИ СЪС СИРЕНЦА

ПАНИРАНА ХРИЗАНТЕМА ОТ ЛУК
ДО ШУНКОВИ ФУНИЙКИ СЪС СИРЕНЦА



2 глави кромид лук
2 с.л. бяло брашно
2 с.л. царевично брашно
2 с.л. галета
2 щипки сол
2 яйца, разбити с малко газирана вода
олио за пържене

няколко слайса от широка шунка
няколко тънки ленти сурово пушено филе
няколко кубчета сиренца, подходящи за печене






Обелва се лука, като се стремим да се запази долната страна, откъм корена и отрязваме само мустачките до основата. Срязваме лука с ножа през средата, но не съвсем до края, а оставяме 3-4 мм разстояние. После срязваме още веднъж на кръст. А след това още веднъж на кръст, така че да се получат осем части. Сърцевината на лука се изважда с нож. Лука се залива в съд със студена вода и се оставя така да престои 30-40 минути. Отцежда се върху кухненска хартия, а след това листенцата се разделят внимателно едно от друго.
В чиния се смесват двата вида брашно и галетата. В купичка се разбиват яйцата със солта и малко газирана вода /2-3 с.л./.
Първо овалваме внимателно лука в брашното, после го потапяме в яйце и отново в брашно, като го обсипваме добре.
В дълбока касерола с много олио, предварително загрято, пускаме един по един лука да се изпържи. С решетъчна лъжица го обръщаме да се панира добре, до златист цвят.

В керамичен тиган с 1 с.л. олио, колкото да се намазни дъното,
пускаме да се запекат фунийки от слайсовете шунка и пушеното филе, в които предварително сме завили пръстчета сиренца. Бодваме фунийките отстрани с клечка за зъби, за да можем да ги обърнем в тигана, а при сервиране ги отстраняваме. Запичат се съвсем малко, леко да се зачервят.





Няма коментари: