петък, 11 март 2016 г.

ЖЕЛИРАН КРЕМ С КИСЕЛО МЛЯКО И СМЕТАНА

ЖЕЛИРАН КРЕМ



1 кофичка високомаслено кисело мляко /4,5 %/
1 кофичка заквасена сметана /400 грама/
12 с.л. пудра захар
1 ванилия
2 пакетчета желатин на д-р Йоткер
1 кафена чашка вода за желатина
150 мл сок от нар
зърна от нар
Киселото мляко се разбърква с лъжица до гладкост. Сметаната също се разбърква с лъжицата да стане гладка. В купа се смесват млякото и сметаната, прибавя се пудрата захар и ванилията и се разбърква много добре, да разтопи захарта.
Желатина се залива с 1 каф. чашка студена вода и се оставя да набъбне за 10-на минути. След това на водна баня се втечнява, като се разбърква, но да не се оставя да заври. От него се заделят 2 с. лъжици за сока от нар. Течният желатин /голямата част/ се прибавя към млечната смес.
Разсипва се в десертни купички, които не се пълнят до горе, а се оставя малко място за червеното желе. Слага се във фризера за 15 минути да стегне.
След като се е стегнал кремът, във всяка купичка се сипва по 1 супена лъжица зърна от нар. Отделеният желатин, който също е стегнал, отново втечняваме на водна баня, за кратко, без да завира и го прибавяме към сока от нар. Разбъркваме добре и заливаме зърната нар във всяка купичка. Прибираме крема в хладилника за 2-3 часа , да се желира добре.
Преди поднасяне, купичките се потапят за секунди в съд с гореща вода, за да са отлепи по-лесно, а след това се обръщат в чиния. Украсява се по желание. Аз нарисувах розичка с шприц от желирания сок от нар.

Сега ще ви кажа нещо за "купичките". Това са опаковки от бисквити с релефна шарка. Реших да ги използвам, заради декоративната им шарка. Преди да ги изхвърлям, ги вкарах отново в употреба и ето, че свършиха хубава работа.
Та, за това кремът изглежда по този начин. Фактически, се получиха 4 бр. кремчета. Пак в подобна друга такава опаковка от бисквити сипах една част от останалия крем. Срязах по размера на целофановата кутийка 2 бр. ленти от кафяв блат за торта. Сложих едно парче, разстлах тънък пласт крем, пак блат, накрая завърших с крем и прибрах в хладилника за няколко часа.
По същия начин се обръща в чиния, като преди това се потапя в гореща вода, за да се отлепи по-лесно от стените на кутийката.













Няма коментари: