четвъртък, 10 март 2016 г.

МНОГОЛИСТНА СОДЕНА ПИТКА С ХРУПКАВА КОРИЧКА

МНОГОЛИСТНА СОДЕНА ПИТКА С ХРУПКАВА КОРИЧКА


500-600 грама бяло брашно
1 чаена чаша високомаслено кисело мляко
1 кафена чаша прясно мляко
3 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. /равна/ сода за хляб
1 пакетче бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
150 грама сирене
3 с.л. топена свинска мас
3 с.л. зехтин
В кладенче от брашното се сипва млякото, яйцата и бакпулвера със содата, угасени заедно с лимоновия сок, захарта и солта и се омесва меко тесто. Оставя се да почине 10-на минути.
Тестото се намаслява леко със зехтин, разтегля се на дълго и се нарязва на 8 части, от които се оформят топчета с намазнени в зехтина ръце.
Дъното на тавичка с диаметър 30 см. се намазва с 1 с.л. от разтопената свинска мас.
Всяко топче се разточва върху плот, намаслен със зехтин с намаслена точилка, с големината на тавичката.
Слага се първия лист в тавата, поръсва се малко с разтопена свинска мас и малко сирене, а отгоре следващият лист. Листите се пренасят с помощта на точилката, за да не се скъсат. Така се редуват до края.
Последният лист, се напръсква с мас и се нарязва на квадрати.
Аз ръснах малко маково семе.
Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато се зачерви.
Преди да е готова, околовръст поръсих с малко червен пипер.









Публикуване на коментар