сряда, 3 февруари 2016 г.

СЛАДКИ БУХАЛЧЕТА



СЛАДКИ БУХАЛЧЕТА
Днес по време на следобедна разходка в парка, две паднали шишарки, като че ли ми се усмихваха и ми подсказаха, че добре ще изглеждат до тези сладки бухалчета. Що не!? Запретнах ръкавите и се оказа, че не са толкоз трудоемки. Ето ги и тях! А пък рецептата видях, ето тук:




 Необходими продукти:
150 гр. краве масло, меко
 205 гр. светла кафява захар
1 яйце, 50 гр.
1 супена лъжица ванилова захар
320 гр. брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
45 гр. натурален шоколад, разтопен и охладен
За декорация: шоколадов чипс, около 34 бр. и сурово кашу, около 17-18 цели ядки
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се смесват брашното, бакпулвера и содата, оставят се на страна.
Маслото, кафявата захар, яйцето и ваниловата захар се смесват в купата на миксера. Разбъркват се докато се получи пухкав крем.  Ако се меси на ръка брашното се добавя на няколко части. Ако се ползва миксер, бъркалката се сменя с тази за тесто и брашнената смес се добавя наведнъж към маслената смес. Замесва се тесто, което може да изглежда леко ронливо, въпреки че на пипане е меко.
От полученото тесто се отделя 1/3 част. При мен тестото беше 750 гр. и съм отделила 250 гр. Към по-малката част се добавя разтопения и охладен шоколад. Тестото се меси, докато поеме равномерно шоколада.  Двете теста – бялото и кафявото се увиват поотделно в прозрачно фолио и се оставят в хладилника за 30 минути.
След това тестата се изваждат и всяко се разделя на две равни части. Вече не е толкова меко и е доста по-лесно за работа, но все още е ронливо.
За да ви е по-лесно да изпълните следващия етап от оформлението на сладките, препоръчвам да застелите домакинският плот с парче прозрачно фолио или хартия за печене върху която да разточите едното парче от бялото тесто. Разточва  се внимателно на лист с размери 12 х 23 см. Едно от шоколадовите теста се оформя на фитил с дължината на разточеният лист, т.е. 23 см. Поставя се в средата на бялото тесто. С помощта на фолиото двете страни на бялото тесто се повдигат и захлупват върху кафявото тесто, така че да се долепят краищата им и да се покриват съвсем малко. Полученият цилиндър се увива хубаво във фолиото.
По същият начин се постъпва и с другите две части бяло и кафяво тесто. Готовите два цилиндъра, увити хубаво във фолио, се слагат отново в хладилника за още 30-40 мин. Фурната се включва да загрява на 185°С.
Охладените цилиндри се изваждат един по един от хладилника, за да не омеква тестото и да може да се нареже.
Всеки цилиндър се нарязва на парчета с дебелина около 3-4 мм. От единия получих 18 парчета. Получените кръгчетата се долепят две по две едно до друго и внимателно се притискат, за да се свържат. Така оформена сладката се прехвърля в тава застлана с хартия за печене. Горната външна страна на всяко кръгче се прищипва леко с пръсти (палеца и показалеца), така ще придаде  формата на „лицето“ на бухал. В кафявата част на тестото се слага по едно копче шоколадов чипс – това са очите. За клюн се поставя по едно кашу, което се слага с широката част нагоре.
Пекат се за около 18 минути или докато порозовеят леко. Ако се прекали с печенето ще станат твърди. Оставят се да се охладят в тавата и после се прехвърлят в подходящ за съхранение съд. В началото са по-хрупкави, но като престоят омекват.




Да ви е сладко!
Публикуване на коментар