петък, 5 февруари 2016 г.

БЯЛА РИБА НА ФУРНА

БЯЛА РИБА НА ФУРНА И
ПЪРЖЕН ШАРАН

Сборичкаха се здраво във една тепсия,
а в боя всякой иска всеки да надвие –
бяла риба се изправи срещу два шарана,
днес рибар, от Дунава голям, ги хвана.
Тази битка рибена, така зловеща,
усмирих я аз, на печката гореща!
Непокорния шаран – пържен на тиган,
бялата пък рибка, подредих я чинно,
най-подир във фурничка, изпекох фино!




РЕЦЕПТИ: Бяла риба на фурна. Трите бели риби, почистени и поосолени, наредих в намазана със зехтин тавичка, на дъното, на която сложих няколко шайби кромид лук и няколко резени лимон, а върху тях рибата. Преди това им направих по 5-6 прореза през гръбчето. В тези прорези накапах малко зехтин. Поръсих с копър, сложих на всяка риба по 2 резенчета лимон и по един резен домат, завих с фолио и пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути, после отвих и оставих още малко, като полях с една лъжица от мазнинката отгоре. Преди сервиране поръсих с нарязан млад стрък пресен чесън.
ШАРАНА е изпържен цял.

ПРЕПЕЧЕНИ ФИЛИЙКИ - за интериор.
Публикуване на коментар