понеделник, 8 февруари 2016 г.

СКУМРИЙКА - ЧИРОЗ НА СКАРА

СКУМРИЙКА, АМА ЧИРОЗ

Днес рибка! Рибка, ама скумрийка! Скумрийка, ама чироз! Чироз, ама пресен! Пресен, пък Дунавски! Дунавски – от Силистренските рибари!
А сега де, какво правим с рецептата!? Мъжът сготви рибата. То-о-о, по каква рецепта!? Изчистена, измита, поосолена и хоп – на скарата, сигурно и по последните етажи го усетиха и разбраха, че той готви!


Е, през това време, аз пък се залисах с притурките.
Метнах едни „надупени” картофи във фурната:
Бели „мити” картофи, се измиват и се разрязват наполовина, без да се белят. Сипва се олио да покрие дъното на една тава. Предварително в една паничка се стрива едно кубче пилешко бульонче и малко пикантина на прах. Взема се половин картоф, овалва се в олиото в тавата, поръсва се откъм разрязаната част с подправката и се захлюпва в тавата с люспата нагоре и т.н. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се позачервят. Ядат се с люспицата, защото е много тънка.

Та-а-а, рибката я подредих в една садина, сред надупените картофи, в която ми се искаше да си се чувства пак като в своя свят. За това и прибавих някаква растителност – бейби царевичка, за зелени водорасли - маруля, лимонче, доматче, репичка, червено цвекло.

Няма коментари: