понеделник, 8 февруари 2016 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА „ МОРЕНИ”

ТОРТА „ МОРЕНИ”


Тази торта видях в кулинарни групи. Моя приятелка МИЛЕНА ВУКАДИНОВА я направи, а да не остана и аз назад, реших да я направя за рождения ден на моята внучка за домашната почерпка.
Ами, че тя тази торта се оказа по-вкусна от купената.
Това е рецептата, по която я правих, но моята форма е с диаметър 26 см, поради което увеличих малко продуктите с още 1/2.
Голяма торта стана! Вкусна торта стана!
Продукти за форма с диаметър 20 см. :
150 гр.захар
125 гр.кафява захар
60 гр. качествено какао
180 гр.брашно
1.1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
1.1/4 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл.гъст айран
75 мл.олио
140 мл.горещо еспресо
Смесваме добре сухите продукти.Яйцата,олиото и айрана разбъркваме и добавяме към сухите съставки.Прибавяме горещото кафе и разбиваме до гладка смес.
Разделяме на 3 равни части.Загряваме фурната на 180 градуса.Изпичаме 3 блата в застлана с хартия за печене форма.Оставяме да се охладят.
Приготвяме крем от 800 гр.заквасена сметана ,разбита с 150 гр.пудра захар.При непрекъснато разбиване добавяме разтопен на водна баня и леко застинал млечен шоколад -100 гр. Натрошаваме на дребно 5 вафли „Морени” и ги добавяме в сметановата смес.Разбъркваме добре.
Вече можем да сглобим тортата.Върху поднос поставяме единия блат и намазваме с 1/3 от крема.После втория блат и пак 1/3 крем.След третия блат обмазваме тортата отгоре и отстрани с останалия крем.Приготвяме глазура от 300 гр.черен шоколад ,разтопен на водна баня с 1 супена лъжица олио за гланц.Изливаме в средата на тортата и леко накланяме на всички страни,за да се разпредели равномерно шоколада.Украсата може да бъде всякаква импровизация. Аз рисувах пеперуди с бял шоколад. Ползвах шоколадови дражета и кубчета ананас в сметанов шприц-крем, филирани бадеми, леко запечени в микровълновата на 850 W /на три пъти по 30 секунди/. Оставяме в хладилник за да стегне. Режем с нож,потопен в гореща вода,за да не се начупи шоколада.




ЖЕЛАЯ ВИ НАСТРОЕНИЕ С ДЪХ НА МОРЕНИ!

Няма коментари: