понеделник, 8 февруари 2016 г.

ТИКВЕНИК И ТИКВЕНИЧЕТА

ТИКВЕНИК И ТИКВЕНИЧЕТА


необходими продукти:
1 пакет фини кори за баница;
1 ч.ч. рязани орехи;
1,5 кг. тиква;
50-60 гр. краве масло;
4-5 с.л. кристална захар /това на вкус/;
ванилия, канела и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на парчета. Парчетата се обелват от кората и се настъргват на едрото ренде.
В тенджера с малко олио тиквата се изпържва до омекване. Подслажда се с кристалната захар, добавят се орехите, канела, ванилия /по желание/.
Вземат се по два листа от фините кори, намазват се с краве масло, поръсват се с тиква и се навиват на руло.
Рулата се нареждат в тава, намазана с краве масло. Пече се на 180 градуса.
Когато изстине, се нарязва на парчета и се напудря с пудра захар.

Друг вариант - Тиквеничета:


Вземат се по два листа от корите, срязват се на 3 правоъгълника, а всеки на 4 квадрата.
Една кошничка се прави от 4 квадратчета от получените листа. Всяко квадратче се намазва леко с краве масло и се поставя върху първото като се разминават връхчетата, редуват се 4 /нещо като ветрилце/.
Четирите заедно се поставят във формата за мъфини като кошничка. Пълнят се с 1 пълна  суп.лъжица от тиквата. Отгоре се бодва допълнително ролце с тиква /2 см/, направено от отделни квадрати. Поставят се изправени като цилиндър в средата на всяка кошничка.
Сложих и по една едра орехова ядка. Поръсени са с пудра захар.
В такива кошнички от фини кори може да се сложи някакъв вид салата.
Публикуване на коментар