петък, 5 февруари 2016 г.

ТОРТА С МАСКАРПОНЕ /С МАКОВЕ/

ТОРТА С МАСКАРПОНЕ
/С МАКОВЕ/


РЕЦЕПТАТА с малко промяна е от тук:

продукти за 2 бр. блатове с диаметър 24 см ( тортата се състои от 4 блата):

250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 с.л. мед
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко

крем - продукти:

500 г сирене Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 ванилии
кората от един лимон

бурканче сладко от зелени смокини

продукти за украсата:

100 г натурален шоколад за шоколадовата дантела

горчиво какао за поръсване

За два броя блатове:

Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1/2 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре.
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути, докато, забодена клечка излезе суха.
Извадете блата, отстранете ринга, изчакайте НАПЪЛНО да изстине, след което внимателно го разрежете през средата на два блата. Използвайте дълъг, назъбен нож за хляб. Започнете от краищата, въртете блата и режете от всички страни по-средата. Когато сте обходили целия диаметър внимателно прокарайте ножа малко по-дълбоко към центъра. Преди да отделите двата блата, ножът трябва свободно да може да минава между двата блата.
По същия начин забъркайте сместа, изпечете и разрежете на две и другия блат. Тук добавих малко смлени орехи.
Накрая трябва да получите 4 еднакви блата.

За крема:

Разбийте студената сметана, заедно със захарта, до меки върхове. Добавете сиренето Маскарпоне и разбъркайте добре. Настържете кората от един лимон и добавете две ванилии. Охладете го в хладилник за 30 минути.

Сглобяване на тортата:

Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете. Отгоре намажете с 1/4 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне за четири пласта, плюс измазване отстрани на тортата. Поръсете с нарязани на ситно зелени смокини.
Сложете втория блат...Върху всеки пласт крем (без най-горния) поръсвайте нарязани смокини. Не е необходимо да напоявате блатовете, защото са леко влажни и ще поемат от крема. Завършете като измажете с крем. Приберете я да стегне в хладилника за 2 часа, след което внимателно прокарайте мокър, топъл нож по ръба с ринга. Отделете го. Измажете хубаво и равномерно тортата отстрани с крем. Приберете я отново в хладилника.

За дантелата от шоколад:

Изрежете парче хартия за печене или два бели листа хартия с дължина равна на обиколката на ринга (можете да измерите с конец) и височина равна на височината на тортата. Аз избрах моята да е асиметрична.

Проектирайте си шарка и я нарисувайте с химикал или флумастер. Можете да рисувате всякакви форми. Старайте се всички елементи да се докосват, за да не се разпаднат в последствие.  Аз направих цветя, защото исках тортата да има много нежна визия.
Разтопете натуралния шоколад на водна баня. Не е необходимо да го темперирате. Още топъл го налейте в хартиен пош. Поставете листа хартия върху някаква дълга плоскост, която се побира диагонално в хладилника ви или на терасата ви, ако е зима.

Поставете хартията с нарисуваното надолу и рисувайте на опакото. По този начин химикалът няма да се полепи по шоколада. Отрежете върха на поша. Направете проба някъде отстрани, за да прецените дебелината на линиите и започнете да повтаряте рисунките, които прозират отдолу.

Щом ги завършите веднага сложете шоколада да се постегне в хладилника или на терасата за 2-3 минути, не повече. Не трябва да се втвърдява. Трябва да бъде леко гъвкав и пластичен, за да можете да го увиете около тортата.
Извадете тортата. Работете бързо, защото шоколадът бързо се стопля. Зелепете единия край на листа върху тортата и започнете да облепвате бързо по стените цялото парче хартия. Прехлупете излишното. Приберете я отново така облепена да стегне за 10-тина минути, след което внимателно теглете и отстранете хартията. Внимавайте там, където се прехлупва да не повлечете част от дантелата. Помогнете си с нож. Ако искате да я дооформите, използвайте ножица. Приберете я отново в хладилник за цялата нощ.




Може да се украси по различен начин.

Аз направих цветя за украса - червен мак от захарно тесто. Имах останало и съхрането от предишна торта, която правих по-рано.
Маковете направих на ръка. Всяко оформено цвете, сложих да съхне върху алуминиево фолио, леко намачкано, във форма на малка чашка, а тя поставена върху картонче за яйца.
Околовръст е поръсена с горчиво какао на прах.

Няма коментари: