събота, 27 февруари 2016 г.

РИБНИ КЮФТЕТА

РИБНИ КЮФТЕТА
/за 10 броя/
2 едри риби хек
80 грама солена сланина
1 главичка лук
1 филия сух хляб
2 скилидки чесън
1 цяло яйце и 1 жълтък /белтъка отделен за намазване/
5-6 стръка магданоз и 3-4 стръка копър
черен пипер, малко сол
подправка за риба /микс от мелничка/
олио

Рибата се обезкостява и месото внимателно се отделя от кожата. Смила се с месомелачка, а може и да се накълца на ситно. Смила се и сланинката. Добавя се хбяба на трохи, подправките, накълцания на ситно лук, смачкания чесън, едно яйце и жълтъка и се омесва кайма. Оставя се в хладилника да престои около 30 минути да си поеме миризмите.
В една паничка, с вилицата, леко се разбива отделения белтък с щипка сол.
От каймата се оформят кюфтета, като с едната ръка, всяко кюфте леко "окъпваме" в белтък.
В сгорещия тиган с малко олио се пускат 5 бр. кюфтета, като на два пъти се обръщат от двете страни, докато се изпекат. Тази мазнина се изхвърля, защото се запенва. В ново олио, се пускат другите пет кюфтета.



Ще им отива зелена салата - маруля, пресен лук, краставица, репичка и китка магданоз.
Публикуване на коментар