събота, 20 февруари 2016 г.

РОГЧЕТА

РОГЧЕТА


около 1 кг бяло брашно
4 бр. яйца;
200 грама маргарин "Белла Класика";
4 суп. лъжици размекната свинска мас;
1 кафена чашка олио;
1 с.л. сол

Квас: 220 мл. топла вода + 2 суп.лъж. захар + 1/2 кубче мая, докато се разтвори

За плънката: 1 цяло яйце + 1 белтък, разбити + 400 грама натрошено сирене
В кладенче от около 1 кг. бяло брашно се слагат 4 бр. яйца, 200 грама маргарин „Белла Класика”, 4 суп. лъжици размекната свинска мас, 1 каф. чашка олио, 1 суп. лъжица сол. Омесва се тесто. Удрям го 100 пъти в масата.
Тестото се разделя на 4 части. Всяка се разделя на още 4 части. Всяка нова част се разделя по на още 4 малки. Всъщност се получават точно 32 броя малки топчета.


Всяко топче се разточва с дебелина 3-4 мм., с големина долу-горе на пощенски плик /като елипса/. В горния край се правят по 3-4 прореза, но така, че да не се отрязва до края /като илици/. В долния край се слага по една суп. лужица от плънката. Като се завият рогчетата, прорезите остават отгоре.
Подреждат се върху хартия за печене. Излязоха ми една тава от фурната и две по-малки.
Оставят се да се поотпуснат за 30-40 минути. Намазват се с с разбити 1 цяло яйце + 1 жълтък + 2-3 суп лъжици олио.
Пекат се на 200 градуса, на вентилатор, на средно ниво във фурната.
Публикуване на коментар