понеделник, 8 февруари 2016 г.

ВЕЛИКДЕНСКИ СЛАДКИ ПЕПЕРУДИ

ВЕЛИКДЕНСКИ СЛАДКИ ПЕПЕРУДИ

В тези дни, по Празници Велики,
сред нарцис, теменуга и иглика,
в годините незабравими, детски, луди,
тичахме да гоним пъстри пеперуди!
Затуй сред яйчицата разноцветни
аз Великденските пеперуди спретнах.
С пожелание, във този светъл час,
детето волно да живей във всички нас!

ПРОДУКТИ:
300 грама брашно
2 суп. лъжици царевично нишесте
150 грама меко краве масло
1 яйце
1 ч.ч. криистална захар
1 бакпулвер
1 щипка сол
1 ванилия
40 грама шоколад за готвене

Омесва се тесто, от което се отделя 1/3. В тази отделена част се добавя разтопен на водна баня 40 грама шоколад за готвене, след като се е охладил. Всяко топче тесто се увива в стреч фолио и се прибира за около час в хладилник. След това се разточват поотделно на правоъгълни кори с дебелина 3 мм., като се стремим да са с еднаква големина, макар че кафявата е по-тънка. Кафявата кора се прехвърля внимателно въхру светлата. Разточвах ги върху стреч фолио. Завива се руло, помагайки си с фолиото, но не се завива до края. Оставя се малко свободен край 5 мм леко да стърчи. Срязва се рулото на две. Получените 2 бр. рула долепваме едно до друго, откъм свободния край и го оставяме с очи нагоре. Пак се прибира в хладилника да стегне за 20-на минути. Нарязваме бисквити с ширина 5-6 мм. Странично срязваме крилата леко по 5-6 мм с острието на нож и притискаме с пръсти от двете страни към средата, за да се оформят по две двойки крила. Подреждат се върху хартия в тавата. По крилцата сложих шоколадови капки. Пекох на 180 градуса за около 15 минути на вентилатор.

Публикуване на коментар