събота, 20 февруари 2016 г.

ТОРТА „ДИНАСТИЯ”



ТОРТА „ДИНАСТИЯ”
Веднага искам да изкажа благодарност на Йоли за вкусните предложения. 

 Рецептата вижте тук:

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 с.л. брашно
кора от 1 лимон
ванилия

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
1 литър прясно мляко
10 с.л. кристална захар
8 с.л. с връх брашно, което е 150 грама
10-те жълтъка
2 пакетчета ванилия, кора от лимон
250 меко краве масло
100 грама пудра захар
200 грама стопен шоколад
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА: Разбиват се белтъците на сняг. На тънка струйка се добавя захарта и се разбива още до получаване на гъст плътен крем. Прибавя се брашното, смлените орехи, лимоновата кора и ванилията. Разбърква се внимателно с лопатка /не с миксер/ за да не спаднат белтъците. Тестото се изсипва в голямата тава от фурната постлана с готварска хартия. Блата се изпича на 180 градуса за около 20-25 минути.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
В купа се разбъркват заедно брашното, захарта, кората от лимон и ванилията. Прибавят се жълтъците и малко мляко, като се разбърква до гладка каша. Прибавя се и останалото мляко. Сварява се гъст крем. Крема се разделя на две части и се оставя да се охлади напълно. Като се е охладил, към едната част от крема се добавя предварително разбитото краве масло с пудрата захар на гладък крем, а към другата част се прибавя разтопения шоколад. Двата крема се разбиват добре с миксер.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Изстиналия блат се разрязва по дължина, така, че да се получат три еднакви по големина части /ленти/.
Първата лента от блата се поставя върху подходящ поднос и се намазва с бял крем. Върху белия крем се слага кафяв. След това блат и т.н., като се редуват в същата последователност.
Цялата торта се измазва с крем и се гарнира по желание.
Ако искате тортата да е кръгла, то следва да се изпекат три отделни блата.
 тук е измазана с част от белия крем. Отстрани облепена с филирани запечени бадеми, а отгоре по бордюра с фъстъчен крокант. Бели рози от захарно тесто. Листенцата също со от захарно тесто, оцветено с какао на прах.



 Тук е изцяло с кафяв крем. Просто не ми се получи крема. Някак все не се сгъстяваше достатъчно. Накрая смесих двата крема и стана всичко кафяво. Украсих с пресни череши. По черешите прокарвах пръст с глюкоза и овалвах в кристална захар. Предварително направени така, ги оставих да позасъхне захарта. Отстрани облепих с карамелен кокос /от пакетче - готов продукт от магазин/




Няма коментари: