четвъртък, 4 февруари 2016 г.

КОДРИТ КАДИР

КОДРИТ КАДИР




Отдавна имах желание да го направя този сладкиш. Изчетох много рецепти.
Накрая се спрях, ето тук:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За карамела:
7 с.л. захар
За крема:
    200 г захар
    5 яйца, средно големи
    800 мл прясно мляко
    2 ванилии на прах

За блата:
    100 г захар
    1 яйце
    100 мл прясно мляко
    100 мл олио
    2 ч.л. какао
    100 г брашно
    1 пълна ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

Директно във форма за кекс или кръгла тава, в която ще се пече сладкиша, се карамелизира захарта и се облива по стените. Оставя се да изстине.
Блатът се приготвя, като първо с миксер се разбиват яйцето и захарта до снежна структура. Прибавят се последователно млякото, олиото, какаото и брашното, смесено с бакпулвера, като се хомогенизират с телена бъркалка. Сместа не трябва да е гъста.
За крем-карамела - отново с миксер, но на слаби обороти се смесват яйцата и захарта, без да се бият до твърдост. Добавят се млякото и ванилиите. Излива се в съда с карамелизираната захар.
На този етап формата се поставя в по-голяма тава, в която се налива гореща, но не вряла вода, стигаща почти до средата на формата с крем-карамела. След това много внимателно, без да опира стените, без да се разклаща или бърка, се излива тестото за блата. Ако се използва форма за кекс, това става с въртеливи движения в кръг около отвора. Ако е в тава, се изсипва точно в центъра. При печенето сместа за блата сама изплува и се разпределя равномерно в целия съд.
Много внимателно се пренася в загрята на 180* фурна и се пече точно 55 минути, не повече, за да не се получат шупли. Изважда се и заедно с тавата с вода се оставя да се охлади. След това формата се вади и се оставя в хладилника най-малко 12 часа. Тази подробност е много важна. Обръща се в подходящ съд, като преди това блатът леко се отделя от стените с помощта на тънък нож, ако има нужда. Обикновено сам се отделя при печенето.
Ето и един много полезен съвет от мен - ако приготвяте този сладкиш за гости, извадете го от формата малко преди да дойдат. Така ще си гарантирате перфектна визия. Ако постои по-дълго време извън формата, има вероятност да се отпусне и да се нацепи, с което може леко да развали прекрасния си вид!



БЛАГОДАРЯ НА ВИЛИ ЗА ТОЧНОТО ОПИСАНИЕ НА РЕЦЕПТАТА.
У ДОМА СЕ ХАРЕСА ТОВА СЛАДКО ИЗКУШЕНИЕ!
ДАНО СЕ ХАРЕСА И НА ВАС! ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари: