петък, 5 февруари 2016 г.

ФИЛЕ ОТ ПИЛЕ СЪС СМЕТАНОВ СОС И ПЪЛНЕНИ ГЪБИ

ФИЛЕ ОТ ПИЛЕ СЪС СМЕТАНОВ СОС И ПЪЛНЕНИ ГЪБИ




Бялото месо от пиле е нарязано на тънко, напръскано със соев сос и малко олио, престоява около 1 час. Овалва се в брашно и се запържва до златисто, на слаб огън, като се обръща няколко пъти. Към края се поръсва с къри и шарена сол /това е по желание/.
Сос:
Една малка кофичка заквасена сметана се разбърква до гладко. Размива се 1 суп. лъжица брашно с малко водичка. Едно кубче пилешки бульон се разтваря с една водна чаша топла вода. Сто грама нарязан на ситни кубчета кашкавал са нужни за по-нататък. Всичко се смесва + 2-3 суп. лъжици от олиото, в което се е пържило месото и се слага на огъня, да кипне. Прибавя се кашкавала и се оставя да клокне, докато се стопи кашкавала. По желание се добавя и черен пипер.
Прибавят се накрая 2 суп. лъжици изцеден сок от пресен лимон.
Заливат се пържените хапки със соса /който, колкото си ще/.

Гъбите са пълни с отделените, запържени в бучка масло, пънчетата, нарязани на дребно, заедно с кубчета шунка, малко праз. Отгоре на всяка гъбка се поставя резенче кашкавал и се изпичат във фурната.

Декорация: рулца от прясна краставица, пълни с крема сирене с малко майонеза.
Лентите от краставицата, предварително са нарязани с картофобелачка и се посоляват малко, като се оставят да престоят, за да поомекнат. След това лесно се навиват на руло.
По същия начин и от червеното цвекло, се нарязват листенца за розите, посоляват се, за да е по-лесно да се увиват. Листенцата се подреждат като роза и отдолу се закрепват с половинка клечка за зъби.

Няма коментари: