четвъртък, 11 февруари 2016 г.

БАНИЦА С ЛАПАД

Вече в селския ни двор
край крайпътния стобор,
гледам, лапад е поникнал.
Хоп - идеята възникна!
„Лопушник” му викат тук –
завита баница, и с пресен лук.
Е, прилича му и брошка –
„Пролет” в цъфнала овошка!

РЕЦЕПТА ЗА БАНИЦА С ЛАПАД



Един пакет фини кори за баница;
250 грама сирене;
600 грама лапад /лопуш/;
5-6 стръка пресен лук;
5 яйца, от които 1 жълтък отделен за намазване;
2-3 суп. лъжици кисело мляко
Лукът и лапада се нарязват и се задушават в олио, леко да поомекне.
След като се охлади се прибавя към разбитите яйца. Добавя се и киселото мляко, натрошеното сирене и малко /щипка/ сол.
Вземат се по 2 листа от корите, намазват се тук-там с краве масло, поръсват се с плънка и се навиват на руло, което да не е стегнато. Нареждат се в намазана тава с краве масло. Аз ги подредих в тавата от фурната. Ако е кръгла тавата, могат да се подредят в кръг. Всяко руло отгоре се намазва с жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Покрива се с кърпа да се задуши.
Публикуване на коментар