сряда, 3 февруари 2016 г.

ВИНЕНИ ПУРИЧКИ

ВИНЕНИ ПУРИЧКИ
А заради любимите ореховки, за които са нужни 4 белтъка, реших да завия и едни винени пурички – една част с локум, другата със сладко от вишни, за да използвам 4-те жълтъка.
Рецептата за тях, за много хора вероятно е позната, още от бабините тефтери.
1ч.ч. мека свинска мас;
1 каф.чаша розово вино /нямах бяло/;
4 жълтъка /белтъците ще отидат за ореховките/;
около 500-600 грама брашно, пресято с 1 пакетче суха мая на д-р Йоткер,
4-5 суп. лъжици кристална захар;
2 ванилии и пудра захар за поръсване
Омесва се тестото, разточва се на тънък лист и се нарязва на триъгълници, или квадрати, който, както си пожелае да завие сладките - или като пурички, или като кифлички.
Върху всяко се слага локум или сладко и се завиват.
Пекат се на 180 градуса, до порозовяване върху хартия за печене.
Още топли, се поръсват с ванилова пудра захар.


Публикуване на коментар