петък, 5 февруари 2016 г.

БАНИЦА С КОРИ "БЕЛА" И С МАЯ

БАНИЦА С КОРИ "БЕЛА" И МАЯ


ПРОДУКТИ:
1 пакет кори за баница "Бела";
4 яйца;
250 грама сирене;
300 мл. топла вода;
1/2 кубче мая за хляб;
1 ч.л. захар;
150 мл. олио;
1 кафена чашка високомаслено кисело мляко;
50-60 грама краве масло
ПРИГОТВЯНЕ: Маята се разтваря в леко затоплената вода + захарта. Оставя се да шупне. Разбиват се 4-те яйца в съд с 2 щипки сол. Прибавя се киселото мляко.
Тавата /в случая аз ползвах правоъгълна/ се намазва с част от кравето масло. Вземат се по две кори заедно и се слагат в тавата като леко се набират и се ръсят със сирене. Редуват се отново кори и сирене, като се завършва с кори. Олиото се сгорещява. Наредената баница се нарязва на квадратни парчетаи се залива с горещото олио по разрезите. Шупналата мая се прибавя към яйцата и се разбърква, след което се залива баницата. Оставя се така за 5 минути да попие сместа, като помагам с ножа да влезе в прорезите. След това тавата се слага във фурната, предварително загряла на 50 градуса и се оставя за 15 минути да престои на топло. После останалото краве масло се нарязва на малки кубчета и се слага тук-там върху парчетата баница. Фурната се включва на 180 градуса и баницата се изпича, докато се зачерви. След изваждане от фурната, се напръсква със студена вода и след 2-3 минути се обръща тавата, като се подпира на две купички.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Публикуване на коментар