събота, 27 февруари 2016 г.

ЯЙЧЕН КРЕМ В ШОКОЛАДОВА КОРИЧКА

ЯЙЧЕН КРЕМ В ШОКОЛАДОВА КОРИЧКА







1 литър прясно мляко
4 жълтъка
8 с.л. брашно
10 с.л. кристална захар /1 ч.ч./
1 ч.л. бурбонска ванилова захар
2 с.л. краве масло

100 г тъмен шоколад
50 г бял шоколад

Жълтъците се разбиват с вилица, добавя се от брашното, като се налива по малко и от млякото /500 мл/, докато стане гладка смес.
Другата част от млякото се сипва в тенджера с незалепващо покритие, заедно със захарта и се слага на огъня да се разтопи захарта, като се разбърква. Ароматизираме с ванилията.
Прибавя се яйчената смес през цедка, като с помощта на лъжица втриваме и при непрекъснато бъркане сгъстяваме крем.
Към още горещия крем се добавя маслото и се разбърква, до разтопяването му. Тенджерата се захлупва и се оставя да се охлади крема.

За шоколадовите корички:



Първо се разтопява белия шоколад на водна баня. В малка фунийка от хартия за печене се налива разтопения шоколад. Отрязва се връхчето, за да се получи малко отворче.
Върху лист хартия за печене, рисуваме с фунийката някаква фигурка от белия шоколад. Оставя се да се охлади на стайна температура и да се стегне шоколада.
През това време отново на водна баня се разтопява тъмния шоколад. Оставя се малко да се охлади, но толкова, че да може да се нанася върху белите шоколадови фигури. Не трябва и да е топъл, за да не разтопи белия шоколад и да не деформира рисунката. Нанасях с четка за рисуване тънък пласт върху белите шарки.


Оставя се отново да се стегне, но не съвсем, за да не се начупи. При мен имаше жертви, но без това не може. От готовите ленти, съвсем леко огъваме в дъговидна форма /да се получи като цилиндър/, които да са долу-горе с широчината на чашите.
Преди това в чашите сипваме по една лъжица крем и много внимателно поставяме във всяка чаша от получените шоколадови корички. Допълваме чашите с крем, но вече вътре в шоколадовия пръстен.
Украсата може да бъде най-различнна.
 А рецепта за ореховките, можете да видите в етикета "Дребни сладки".






Днес ви ги поднасям с нежни горски теменужки.
И с калинка! За щастие!

Няма коментари: