петък, 12 февруари 2016 г.

ВРЕТЕНО ОТ ТИКВИЧКА

ВРЕТЕНО ОТ ТИКВИЧКА


от всичко по едно:

1 тиквичка;
1 щипка сол;
1 яйце;
1 бучка сирене /около 150 грама/;
1 парче шунка /около 150 грама/;
1 кубче кашкавал /за поръсване при запичане/;
1 голяма суп. лъжица зехтин
три пъти по 1 сушено домати

ЗА СКАРАТА:

1 патладжан;
1 марков;
1 глава лук;
1 червена чушка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
НА ВРЕТЕНОТО: Тиквичката нарязах по дължина на ленти с картофобелачката. Лентите от тиквичката наредих върху едно парче стреч фолио, като ги застъпвах наполовина. Съвсем леко поръсих с една щипка сол. Яйцето разбих с вилицата и размачках с натрошеното сирене, да стане гъсто. Размазах го върху тиквичките. Шунката нарязах на пръчици и сложих в средата, а върху тях по дължина резенчета сушено домати /то си е зехтиново/. Завих на руло, заедно със стреча и усуках в края като бонбон, а след това подгънах надолу, така че да е плътно, за да не потече плънката. Внимателно се слага в правоъгълна тавичка. Капнах съвсем малко водичка /100 мл/. Фурната през това си загря на 200 градуса. Пекох, докато се позачерви и по преценка при пипане, че се е запекла плънката. Извадих го от фурната и много внимателно отстраних фолиото, което се е понакъсало и без друго. Наръсва се с кубче настърган кашкавал и отново се връща във фурната, да се позапече кашкавала. Прехвърлих в една паница, а там вече за повече храница, сложих и малко зеленчук на скара.
Зеленчуците за скарата, нарязани на колелца и ленти, са леко посолени и напръскани със зехтин предварително. После изпечени на сгорещена ел. скара.

Публикуване на коментар